Деца от с. Крушевец, бургаско станаха Лесовъди за един ден

Днес децата от созополското с. Крушевец се превърнаха в лесовъди за един ден. Инициативата е на Изпълнителната агенция по горите, а в нашият регион тя бе осъществена от РДГ-Бургас, ДПП „Странджа”, ДЛС „Ропотамо” и БДЗП. От днес нататък край природозащитен център „Пода” ще растат конски кестен, явор, шестил и американски дъб.  Преди засаждането на едроразмерните фиданки възпитаниците на ОУ „П.К.Яворов” чуха интересни факти за горите в регион Бургас, за Природният парк „Странджа” и за природозащитен център "Пода", който беше символичен домакин на инициативата. Младите лесовъди разделени в три групи с интерес участваха в интерактивните игри организирани от специалистите на РДГ, чрез които придобиха нови знания за баланса в природата, научиха много за дивите животни, за горите, тяхното опазване и ползата от тях. Децата имаха възможност да научат любопитни подробности и да видят рога от благороден елен, елен лопатар и сръндак, които живеят в нашите гори. И тази година не мина без участието и демонстрация на горски инспектори, които пазят нашите гори. Днешното първо за Седмицата на гората мероприятие оглавиха директорът на Регионална дирекция по горите – Бургас инж. Венелин Радков и директорът на Природен парк „Странджа” инж. Димо Димов. Инициативата е национална и се провежда за втора поредна година едновременно на 20 места в страната. Целта е пред обществеността и най-вече пред подрастващите да бъдат представени дейностите, които извършват горските служители.

Посещението на учениците от Крушевец е първата проява, посветена на Седмицата на гората, която тази година ще се проведе от 3-ти до 9-ти април.

През далечната 1925 год. за първи път в България е отбелязан Денят на гората, 12 години по-късно на гората се посвещава цяла седмица, която винаги е през пролетта обясни директорът на РДГ - Бургас инж. Венелин Радков.

 01.04.2017 г.