ДПП „Странджа” подобри няколко свои рекорда на Фестивала на зелениката 2017

ДПП „Странджа” подобри няколко свои рекорда на Фестивала на зелениката 2017, който се проведе на 13 и 14 май. Над 6 000 души взеха участие в двата фестивални дни. За пръв път бяха предложени седем маршрута на природолюбителите, които дойдоха в местността Ямата край Малкотърновското село Граматиково. „Реката” от туристи,  тръгнали по предложените от ДПП „Странджа” екопътеки се проточи над един километър, след като беше даден старт на маршрутите през първия ден.

14-тият Фестивал на зелениката откри директорът на ДПП „Странджа” инж. Димо Димов, който връчи три награди за особени заслуги към Парка. Д-р Дико Патронов, считан за един от бащите на най-големия в страната природен парк, Георги Димов, който и днес се грижи за ИПЦ „Горска сбирка” в с. Граматиково и Киро Киров от с. Кондолово бяха хората, на които тази година благодари парковата дирекция за всеотдайността към ПП „Странджа”.

Приветствия към организаторите и участниците във фестивала поднесоха Илиян Янчев – кмет на община Малко Търново, инж. Георги Лапчев – кмет на община Царево и зам. министър проф. Иван Палигоров, който връчи и поздравителен адрес към организаторите от ръководството на Изпълнителната агенция по горите.

В първият фестивален ден стотици туристи тръгнаха по седемте маршрута, които подготви за своите гости ДПП „Странджа”. В кулинарният конкурс се включиха вещи домакини от всичките населени места, намиращи се на територията на парк „Странджа”. В късният следобед се проведе и емоционално-образователното състезание „Мама, татко и аз”. За най-добрите и в двете надпревари имаше специални плакети.

Във вторият фестивален ден ръководството на Парка предложи на своите приятели още три маршрута, които бяха ориентирани към Черноморска Странджа.

И тази година Фестивалът на зелениката успя да задоволи интересите на своите приятели и почитатели с много атрактивни и разтоварващи преживявания. Всеки от участниците в празника та Странджанската зеленика отнесе със себе си както спомени за хубави преживявания така и по нещо за хапване или за спомен.

14.05.2017 г.