Рекорден брой участници в 12-тото издание на Фестивала на зелениката

Празникът започна с водосвет отслужен от отец Серафим в параклиса „Св. Пророк Илия”. След това с изпълнения на 8 тъпана беше даден старт на фестивала. Директорът на ПП „Странджа”  инж. Владимир Димитров приветства гостите  с „Добре дошли” и пожела приятно изкарване на двата фестивални дни.  В своето приветствено слово той поздрави всички присъстващи и с Деня на Европа – 9-ти май. Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков в своето приветствие отбеляза, че толкова усмихнати и ведри хора не е виждал събрани на едно място отдавна. Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, в качеството си на домакин на проявата също приветства присъстващите. От името на Югоизточното държавно предприятие – Сливен и от името на всички служители на горски и ловни стопанства в региона, оргнизаторите на проявата и гостите бяха поздравени от инж. Илия Янгьозов –

 директор на ДГС „Малко Търново”. След привествията планината беше огласена от химна на Странджа „Ясен месец”.

Веднага след официалното откриване на фестивала беше даден старт на двете планински бягания, които се организират за пръв път на територията на Парк „Странджа”. По дългата дистанция от 30 километна се спуснаха да бягат 19 човека, които бяха специално инструктирани от опитни маратонци. Желаещи имаше и за късата дистанция от 2,5 км, която пробяга и директорът на Парка инж. Владимир Димитров. В дългото бягане взеха участие Николай Дженков председател на СК „Маратонец” – Бургас и ултрамаратонецът – ветеран Коста Янков. Веднага след финиширането и на последния участник първенците бяха наградени с медали  осигурени от Аналитична консултантска група Ей Си Джи – София.

12-ят Фестивал на зелениката се проведе в юбилейната на Природен парк „Странджа” година. На 24 януари беше отбелязана 20-тата годишнина от основаването на Парка. По този повод в м. „Св. Илия” беше засадена юбилейна горичка от 20 редки растителни вида характерни за Странджа и отгледани в разсадника на ПП „Странджа” в м. „Качул” до с. Граматиково. За инициативата имаше десетки желаещи, а самото засаждане се проведе под вещото ръководство на местни лесовъди.

В първия фестивален ден бяха проходени 3 маршрута.  Първият от тях беше до параклиса „Св. Троица” и обратно до м. „Св. Илия”. По него стотици стигнаха до един от най-интересните параклиси в планината, който е строен през 1870 г. на входа на пещера. От стените на пещерата капе вода, за която се вярва, че е аязма и има лечебни свойства. Поверието гласи, че всяко влизане в пещерата води до изчистване на греховете. По този билен маршрут природолюбителите бяха водени от инж. Дико Патронов. Продължителността му е 2,5 часа и минава по стари горски пътища през дъбрави и зелени поляни. Преминалите го твърдят, че са се заредили с енергия от вековните дървета.
По вторият маршрут от м. „Св. Илия” – с.Визица – Стара Визица – м. „Студената вода” и обратно туристите поведе експертът биолог Милен Рашков. По трасето му има плавно спускане, пресичане на река Орешка, плавно изкачване по стар горски път. Разкриват се красиви  панорами към морето и северна Странджа.

В ранният следобяд беше открит официално пешеходен маршрут „В царството на зелениката” изграден от ДПП „Странджа“ по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк Странджа“, финансиран от Оперативна програма Околна среда 2007-2013г. Негоната стартова точка е в с. Кондолово. Този маршрут е подходящ за малки и големи природолюбители, представя интересни модули за всякакви преживявания. По него стотиците първопроходци имаха рядката възможност да видят и снимат първите цъфнали за тази година зеленики.

Фестивалът продължи с фотолов на редки и защитени видове растения в района около фестивалното поселище. След това привечер се проведе състезанието „Мама, татко и аз”, което донесе много емоции както на състезателите - семейства, така и на многобройните зрители. Преди това  беше и награждаването за най-вкусната странджанска манджица, в която тази година основната съставка трябваше да бъде булгур. В надпреварата се включиха 20 блюда. Купите за това награждаване отнова бяха осигурени от Аналитична консултантска група Ей Си Джи – София.

В ранните вечерни часове организаторите на фестивала предложиха на най-запалените природолюбители да чуят прилепите в гората. Имаше лагерен огън, надиграване, много хора и емоции. Участниците в първия ден на Фестивала на зелениката притихнаха в призори на следващия ден. А той започна рано-рано с посрещане на изгрева и предизвикателството да бъдат разпознати пеещите птички в гората. По същото време, когато планината е окъпана от първите лъчи на слънцето и поктита с едри капки роса имаше и фотолов за събуждане. Прекрасни гледки и редки пролетни растения очароваха най-ранобудните.

На 10 май в 10.30 ч. беше официално открит новият интерпретативен маршрут „Хищници”. Той е изграден от ДПП „Странджа“ по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк Странджа“, финансиран от Оперативна програма Околна среда 2007-2013 г. Той стартира от с. Заберново и преминава през защитената местност „Парория“ – едно загадъчно място обвито в легенди и предания. Стотиците посетили този тежък маршрут имат възможността да се запознаят с над 20 вида животни под вещото ръководство на водач-интерпретатор. На обособените 14 информационни точки, освен табели с информация за конкретни видове и процеси в природата, има изградени техни макети в реални размери. Има изкачвания и спускания изпъстрени с газене на река Заберска, която все още е пълноводна. Нивото на трудност е средно до високо, защото денивелацията е  89 м, а  дължината е 6 километра, които при нормален ход се изминават за около 4 часа. Маршрутът не е подходящ за малки деца. В неговата зона се намират множество вековни дървета, сред които най-старото за цяла Странджа дърво – благун на над 900 години. Дървото е високо 25 метра, а диаметърът на ствола му е 162 см. Пътят преминава през т.н. калища, които са особено важни за дивите свине. Една от информационните точки обяснява защо това е така.

По време на Фестивала на зелениката – 2015 г. десетки месни хора изложиха свои хранителни произведения и ръкоделия. Имаше чайна, която предлагаше различни видове чай. Имаше въжен тролей, велоизпитания, изпълнения на самодейни колективи за автентичен фолклор.

Фестивалът на зелениката се организира от ДПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите и се проведе с активното участие на община Малко Търново и кметство с. Визица,  Югоизточното държавно предприятие - Сливен. Дирекцията на Парка отправя специални благодарности на директорите и служителите на ДЛС Граматиково,  Държавните горски стопанства в Царево, Кости, Малко Търново и Звездец. Благодарим също така на спонсорите с напитки и енергийни храни от Devin и Supra Vit, благодарности и на Run & Fun Academy, че спомогнаха да разнообразим програмата на Фестивала на зелениката, да повишим емоциите и настроението.
Благодарим на всички вас за помощта, без вас празника нямаше как да стане така пълнокръвен. Благодарим  на всички жители на населените  места в региона на ПП „Странджа” за участието и съпричастността. Благодарим на всички взели участие във Фестивала на зелениката 2015!

Очакваме ви и следващата година!

Тогава ще бъдем още по-атрактивни и още повече!

Още информация по темата и снимки вижте тук