Ултрамаратон и поход до свети места за Деня на парковете организира дирекцията на ПП „Странджа

Тази неделя, 31 май дирекцията на ПП „Странджа”, Община Малко Търново и Туристическо дружество „Църногорово“  организират масов пешеходен преход до м. „Мишкова нива” и най-високия връх в Българска Странджа - Голямото градище, извисяващ се на 709 м н. в. С този преход ще бъде отбелязан Европейския ден на природните паркове в Странджа.

 

Сборният пункт ще бъде на входа на Малко Търново до бензиностанция Петрол. След това с коли /желаещите да участват в прехода трябва да разполагат със собствен транспорт/ ще отидем до м. „Манастирчето” над гр. Малко Търново. В 10.30 ч. предвиждаме да тръгнем към м. „Мишкова нива”, където до днес е съхранен трако-римски култов комплекс. Прехода до него и обратно до м. „Манастирчето” е 2 часа. В местността където ще бъде изходната точка на прехода е предвидено място за почивка и пикник.
 
За тези, които искат от Мишкова нива да продължат до вр. Голямото градище и да видят скалата под която се говори, че е погребана богинята Бастет ще има осигурени водачи. Прехода от м. „Манастирчето” през Мишкова нива до вр. Голямото градище и обратно е 4 часа.
В самият ден на природните паркове, на 28 май, четвъртък ще бъде даден старт на 100-километров денонощен маратон, в който ултрамаратонци ще пробягат цялата територия на ПП „Странджа” от запад на изток. Предвижда се планинското бягане да стартира от с. Близнак, да премине през с. Звездец, м. „Петрова нива”, м. „Качул”, с. Кости, с. Бродилово и да финишира на морския бряг в гр. Ахтопол.