Парк „Странджа” домакинства форум за опазване на генофонда от местни зеленчуци

 
Опазването на безценният генетичен ресурс на наследените от бабите ни зеленчукови семена е целта на провеждащият се на територията на ПП „Странджа” тридневен семинар.
В него вземат участие специалисти, които от години се занимават с производството на зеленчуци от наследени семена. Организаторите от сдружение „Хора и Природа” неслучайно избраха именно територията на парк „Странджа”. Тук в населените места болшинството от хора не купуват семена за разсад, а произвеждат семенен материал сами. Той се взема от първият плод /първак/ на плододаващото растение, изсушава се и се прибира в платнени или хартиени торбички до следващата година. Така родните сортове все още могат да се намерят на цялата територия на парк „Странджа”.
 
В проекта „Наследените семена – връзка между хората и природата в урбанизиращата се среда” вземат участие представители на норвежкият институт за горите и ландшафта. Те представиха пред българските си колеги опита си  в консервацията на растителни генетични ресурси на НордГен и в националните им колекциони на полетата. Асмунд Асдал говори също за съхраняването на защитените територии, на които растат дивите родственици на растенията. Особено интересно за участниците беше да научат за Свалбард – глобалният трезор на семена. В хода на семинара Стивън Барстоу представи дейностите по координирането на мрежата „Пазители на Норвежките семена”.
 
Домакините от ПП „Странджа” не без гордост показаха на участниците във форума специализирания разсадник на ДПП „Странджа” в местността „Качул“ където в оранжерийни условия и на открито в момента се отглеждат млади растения от десет редки местни растителни вида.