Дирекцията на Природен парк „Странджа“ стартира образователна кампания за природата

Кампанията се изразява в провеждане на тематични теоретични и практични занятия, посветени на природата като цяло или на отделни природни компоненти. Занятията ще бъдат под формата на лекции, презентации, прожекции, срещи, занимателни игри, залесявания, почиствания, походи и т. н. и ще се организират на закрито или на открито съвместно с училищните ръководства и РИО – Бургас.

Основен момент на цялата кампания е, че тематичните занятия ще бъдат водени от експерти, работещи в професионални направления, свързани пряко или косвено с проучването, опазването или стопанисването на природните ресурси. Това е важно, за да се гарантира предоставянето на актуална, изчерпателна и завлядяваща информация на обучаваните деца, а също така и да се осигури пряк контакт между съответните институции и обществото.

В последните години и месеци нуждата от по-добро екологично образование и възпитание се чувства все по-осезателно. Много обществени организации и институции са насочили своите усилия в тази посока и постигат значителни резултати. Някои от целите на настоящата инициатива са: да обедини хората, занимаващи се с екологично образование, да бъде споделен натрупания опит, ясно да се формулират целите и задачите, да се изтъкнат често срещаните проблеми и да се направи опит за по-добра координация и организация на дейностите.
 
Във връзка с горното се обръщаме към всички специалисти и експерти, които имат възможност и желание да се включат на доброволни начала при организирането и провеждането на периодични образователни дейности на природна тематика в училищата в гр. Бургас и от област Бургас. Към момента има заявен интерес за съвместни мероприятия от страна на много преподаватели и директори на училища, но експертите на ДПП „Странджа“ не могат да откликнат на всички запитвания. За да се отговори на реалната нужда, трябва да се сформира по-широк кръг от експерти. Инициативата е един вид благородна кауза и няма да обвързва никой от експертите с каквито и да било договорни отношения, като съответно и ангажиментите им ще бъдат изцяло съобразени с техните възможности и свободно време.

Каним всички експерти, желаещи да се включат в кампанията, на среща на 26.03.2015 г. (четвъртък) от 10,30 часа в конферентната зала на ЮИДП в гр. Бургас, ул. Цар Иван Шишман 8, етаж 3 (сградата на горското). Те трябва да отговарят на следните условия:
- да имат завършено образование с направление екология, биология, горско стопанство, география или други природни науки
- да работят или да са работили поне 3 години по специалността
- да са комуникативни и позитивни
- да могат и да искат да работят с деца
При невъзможност за присъствие на уговорената дата, изпратете информация за Вас на park@strandja.bg и ще бъдете поканени на следващи срещи.
Уверени сме, че с общи усилия ще можем да дадем на нашите деца това, което искат и от което се нуждаят!