Разяснение по повод обществените дискусии за състоянието на горите в Странджа

Дирекцията на парка „осъществява координация, методическо ръководство и контрол по прилагане на законодателството в областта на горите и опазването на околната среда“. При стопанисването на горите извън границите на резерватите и защитените местности на територията на ПП „Странджа“ единствената допълнителна забрана, произтичаща от заповедта за обявяване е за недопускане на сечищна форма на стопанисване на високостъблените букови гори с подлес от зеленика. В тази връзка в момента от страна на Дирекцията на природния парк са предизвикани широки дебати сред лесовъдската колегия, както и проверки на място.
 
С други думи, сечите на територията на Природния парк не са забранени, в държавните гори те се извършват от общо 5 държавни стопанства, а в останалите гори – от съответните собственици. Дирекцията на парка осъществява допълнителен контрол по спазването на Заповедта за обявяване на защитената територия.
 
През 2014 година експерти на ДПП „Странджа“ извършиха подробен анализ за ползването на дървесина на територията на петте държавни стопанства в Парка. Данните показват, че се сече под предвиденото в горскостопанските планове, а те от своя страна, специално за Странджа, са изготвени изключително щадящо за гората, така че непрекъснато да се натрупва дървесен запас. Служители на Дирекцията ежедневно извършват проверки на терен, като до момента не са констатирани отклонения от горскостопанските планове, както и изсичане на горите в размер и по начин, нарушаващ нормалното функциониране на природните екосистеми.
 
Дирекцията на Природен парк „Странджа“ има готовност да провери всеки подаден сигнал за извършвани нарушения. Ако действително се констатирани такива, ще бъдат предприети необходимите мерки за търсене на отговорност от виновните лица. Към момента няма постъпили сигнали.
 
Дирекцията на Природен парк "Странджа" подкрепя инициативите за предприемане на спешни мерки за подобряване на състоянието на пътната инфраструктура на територията на парка. Доброто състояние на пътищата, както и на инфраструктурата като цяло е сред най-важните приоритети за устойчивото развитие на региона, което съответства изцяло на целите, с които е обявен природния парк.