Петметрови тотеми посрещат гостите на Природен парк „Странджа“

Тотемите представляват стилизиран лист на Странджански дъб /Лъжник/, дърво, достигащо огромни размери и което е забранено за сеч от 2014 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. Лъжникът е другият символ на ПП „Странджа“/заедно със Странджанската зеленика/, тъй като той се среща единствено в едноименната планина и никъде другаде в Европа. Лъжникът е родоначалник на всички европейски листопадни дъбове.

Освен големите тотеми по второстепенната пътна мрежа на парковата територия са поставени и пет 3-метрови „малки“ тотеми, /от стилизиран лист на лъжник/ които също приветстват гостите на Парка и децата на защитената територия, които вече не живеят тук, но с радост се връщат и водят в Парка свои близки и приятели. Тях /малките тотеми/ можете да видите на пътя м. „Босна“ – с. Визица, по трасето Писменово – Визица, в м. „Балиево“ до с. Бродилово, по пътя Царево – Бродилово и в м. „Скокът“ с. Велика – с. Българи.

Парковата дирекция поставя и още 18  информационни табла  в населените места в ПП „Странджа”. На тях по интересен начин са изобразени /Странджанската/ Зелениката, която е символ на Парка и одърчетата, които пък са символ на един от най-мистичните обреди в защитената територия – Нестинарството.

Всичко това стана възможно при нас благодарение на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”