Презентираха Парк "Странджа" пред международен форум

ДПП „Странджа“ представи историята и възможноситте за активен туризъм и отдих в едноименната планина. Това стана на среща между търговско-промишлените палати на Бургас и Кешан, Турция. На срещата присъстваха водещи представители на туристическия бранш в региона. Екипът на ПП „Странджа“ беше воден от директора инж. Димо Димов, който приветства участниците като встъпителните му думи бяха и покана да посетят десетките интересни места в планината, която е гостоприемна през всички сезони на годината.

Парковата дирекция впечатли присъстващите с информация за интересните места за отдих по време на преходи, с новооткритите пет интерпретативни и един опознавателен маршрут. Гостите научиха и за интересните и атрактивни занимания, които предлагат на своите посетители трите информационно-посетителски центрове – Малко Търново, Ахтопол и Граматиково. Любопитството им беше изострено и от възможността за посетят десетките параклисчета в Странджа, да се потопят в мистиката на Индипасха и Влахов дол. Всички присъстващи задаваха въпроси и се интесуваха дали ще имат възможност да ползват водач в своите бъдещи посещения в планината.

Презентацията на ДПП „Странджа“ беше в рамките на проект „От Черно до Егейско море – нови възможности за туризма и съпътстващия бизнес“. Целта на проекта е да създаде визия за транс-граничния туризъм като важна възможност за икономически растеж и социално подобрение, основано на принципите на равенство, устойчивост, партньорство и развитие. Тази съвместна работа може да донесе нови възможности за населението и бизнеса, да подсили привлекателността на региона за инвеститорите и да подобри неговата конкурентоспособност и следователно да доведе до икономическото развитие. Идеята, че развитието на дестинации за транс-граничен туризъм може да подкрепи интеграцията на периферната гранична област към пазара на ЕС, да стимулира икономическото сближаване и да доведе до общо управление и опазване на природата и културните ресурси.