Парк „Странджа“ е готов да посрещне своите гости

Природен парк „Странджа“ е готов да посрещне своите първи за новивия активен туристически сезон гости. Това съобщи директорът на парковата дирекция инж. Димо Димов на вниманието на всички природолюбители, които ще доверят своята първа за годината по-голяма почивка на едноименната планина. През втората половина на февруари експерти на дирекцията обходиха най-новите маршрути, за да проверят дали елементите за интерпретация по пътеките са били пощадени от зимата. Оказа се, че зимата ги е пощадила за разлика от планински вандали, които са съборили табели или направо са си приблали табелите, които са им харесали. С днешна дата всички интерпретативни маршрути са проходими, малко кални, но има възможност да се извървят. Възстановени са липсващите или съборени и изкъртени елементи от интерпретативният замисъл. Редките растения в разсадника в м. „Качул“ също са преживели зимата и са в много добро състояние. Търилвото великденче и зелениката имат готовност да цъфнат, разбира се, когато им дойде времето.

През миналата година дирекцията на ПП „Странджа“ откри пет интерпретативни и един познавателен маршрут. Всяко едно от откриванията извикваше голям интерес у посетителите на парка.

Бихме искали да поканим всички, които обичат природата и искат да се потопят в магията на Странджа планина за предстоящите празнични дни да дойдат при нас.

Напомняме само че интерпретативните маршрути са: „Прилепи в гората“, който тръгва от Малко Търново. Дължината на този маршрут е 5.5 км, които се изминават за 1.5 часа, денивелацията е 120 м. Ниво на техническа трудност - Ниско, подходящо за всяка възраст. Физическото натоварване експертите на Парка определят като Ниско.

Ако сте в с. Бръшлян имате възможност да извървите ИПМ „Билките в Странджа планина”. Той е дълъг 5.5 км, може да се измине за час и тридесет минути. Денивелация (изкачване) е 140 м. Нивото на техническа трудност е Средно, подходящо за посетители над 10 години.

Интерпретативният маршрут „Птици“ стартира от село Синеморец. Това е един лек и много приятен маршрут чиято дължината е 4 км през лонгозна гора край река Велека. Те се изминават за час, час и половина през пролетно-летния сезон. По неговото протежение са обособени 6 информационни точки.

Ръководството на природния парк разработи пътека в „В царството на зелениката”. Тя тръгва от с. Кондолово на север и се спуска през вековна дъбово-букова гора към Мързевски дол. След това пътят продължава надолу, по стар коларски път, по десния бряг на дола. Докато вървят по начертания маршрут, над посетителите ще се надвесва странджанската зеленика – храст, който се среща единствено у нас и само в тази част на планината. Бреговете на Мързевски дол са окичени с уникална растителност - лавровишня, подезичест залист, колхидски джел и други интересни видове от флората на резервата. Шест от тях могат да се видят единствено в Странджа. Маршрутът пресича няколко пъти Мързевски дол и го напуска със стръмно изкачване през вековна букова гора с храсти от странджанска зеленика. Оттам се завръща в с. Кондолово. Дължината му е 4.40 км, денивелацията е 82 метра. Подходящ е за туристи на всяка възраст. При нормален ход трасето се изминава за 2 часа и 40 минути.

Много хубав и лесен маршрут е „Реката“, чията отправна точка е с. Кости. Той показва кой живее в реките ни и около тях.

Разрушените от зимнинте наводнения мостове в района на Изворите на река Младежка – вече са напълно възстановени. Това стана възможно със съдействието на "Кроношпан България ЕООД Бургас и на фондация "Биоразнообразие". Строителите, които извършиха възстановяването, предоляха много трудности в скалистия и труден терен. Възстановени и реновирани са десетки заслони, чешми, огледни места, кули за наблюдение. При навлизане на територията на парка ще ви посрещнат и нашите нови тотеми, които пазят природата на парка за вас.

Приятен път на всички наши посетители-туристи, с пожелание да пазят природата чиста и да помислят, че и други след тях искат да видят красотата на загадъчната Странджа.

 

02.03.2016 г.