За 91 път ще отбележим седмицата на гората

Седмицата на гората в Бургаска област започна с изнасянето на впечатляващи данни по отношение състоянието на горите в региона. Инж. Румяна Цветкова от Югоизточното държавно предприятие /ЮИДП/ съобщи пред журналисти в Бургас, че през настоящата година в областта ще бъдат засадени 5 378 дка горски насаждения /през миналата година лесовъдите са засадили с 2 000 дка по-малко/.  Директорът на Регионалната дирекция по горите /РДГ/ инж. Венелин Радков съобщи, че по последни данни 44% от територията на областта се състои от горски масиви. В национален мащаб горите съставляват 34% от територията на страната. Приоритетно се засаждат площи, които са пострадали от природни бедствия и пожари. По време на брифинга днес директорът на ДПП „Странджа” инж. Димо Димов напомни на присъстващите максимата, която важи за всички горски служители, че „Добрият лесовъд не само залесява, но най-вече се грижи да подобрява гората”.

Тази година в бургаски регион седмицата на гората ще се проведе от 4 до 10 април със съвместни мероприятия на РДГ – Бургас и Дирекцията на ПП „Странджа”. Тази седмица се отбелязва вече 91 години в страната. На територията на Бургаска област първите масови залесявания са били през 1896 на Минералните бани във Ветрен, 1921 г. в м. „Гермето” Айтос, 1931 г. черен бор до Малко Търново. Най-мащабното залесяване през миналия век е било около я. „Камчия” – 18 000 дка. То е било направено с цел да се предотврати затлачването на водосбора на един от най-големите язовири в страната.

Пресконференцията, която днес свикаха в Бургас ЮИДП, РДГ – Бургас и ДПП „Странджа” предизвика голям интерес сред журналистите. В брифинга взеха участие специалисти в системата на ИАГ, които работят в регион Бургас. Те отговориха на журналистическите въпроси, които възникнаха в хода на срещата.