Над 200 деца се учиха да обичат гората на Празник в Странджа

С десетки засадени дръвчета, нови знания за гората и много веселие приключи в бургаски регион Седмицата на гората 2016, която тази година премина под мотото „Да подобрим гората”. В историческата местност „Петрова нива” дойдоха ръководствата на всички горски и ловни стопанства в системата на Регионалната дирекция по горите /РДГ/. Над 200 деца взеха участие в Празника.

Домакини на събитието бяха директорите на ПП „Странджа” инж. Димо Димов и на РДГ - Бургас инж. Венелин Радков. Празникът в гората уважиха депутатът инж. Румен Желев и зам. директорът на Югоизточното държавно предприятие /ЮИДП/ инж. Жельо Марев. В ролята си на символичен домакин кметът на община Малко Търново Илиян Янчев приветства присъстващите като подчерта че, нашата гора е магнетична и прекрасна и че днес трябва да благодарим на лесовъдите, че тя е именно такава. Депутатът инж. Р.Желев сравни гората с коса и отбеляза, че е много важно кой е фризьорът, който мие, сресва и подстригва косата. Той не пропусна да напомни какво ни дава гората и че грижите за нея са от огромна важност в нашия живот. Директорът на Парк „Странджа” инж. Д.Димов приветства присъстващите и отбеляза, че грижата за гората е и трябва да бъде  обща – на природолюбители, лесовъди и на цялото общество. Инж. В.Радков – директор на РДГ развълнуван припомни целта на Седмицата на гората и нейната история, като напомни, че грижите за този жив организъм са не само седмица, а през цялата година.

По време на празника в местността „Петрова нива” бяха засадени 40 едроразмерни фиканки сребролистна липа. Десетки деца и възрастни получиха контейнерни фиданки произведени в четирите горски разсадника в нашия регион, които могат да посадят в своите дворове, околоблокови пространства или където те решат.

По време на празника лесовъди демонстрираха как се измерват параметрите на дърветата и как се следи за тяхното добро състояние. Най-добрите горски инспектори в системата на РДГ Костадин Кафеджиев и Петко Лапчев направиха зрелищна демонстрация по залавянето на бракониер в гората. В организираните игри децата научиха нови и много полезни знания за дърветата, гората, която е жив и много сложен организъм, който ни помага в живота, но и за който трябва да се полагат нужните грижи.

За да стане обаче истински Празник в гората - цветен и весел се погрижиха възпитаниците на СОУ „Добри Чинтулов” – Бургас, ОУ „Братя Миладинови” – Бургас, СОУ „Васил Левски” – Малко Търново, СОУ "Н.Й.Вапцаров" – Царево, Танцова формация „Приморче” и възпитаниците на Ушу център "Бей Син" Бургас и клуб "Екология" към СНЦ Младежки глас Бургас.

Тази година в началото на месец април, Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите организира отбелязването на „Седмица на гората” като национална инициатива, която се проведе на 20 места (горски територии) в страната. Празникът акцентира вниманието на обществеността към грижите, които лесовъдската колегия полага за поддържането и възобновяването на горите в България.

Още снимки вижте на:

https://www.facebook.com/strandja/posts/1234656156546041