ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО НА НОВИТЕ СТОПАНСКИ ПЛАНОВЕ НА ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ В ПРИРОДЕН ПАРК „СТРАНДЖА”

В периода 2015 – 2017 година ще бъдат изработени новите стопански планове на Държавните горски стопанства М.Търново, Звездец, Кости и Царево и на Държавно ловно стопанство Граматиково, обхващащи горски територии над 90 хиляди хектара.
Проектантите от лесоустройствените групи ще направят анализ на досегашното ползване на горите и ще предвидят необходимите мероприятия в тях за следващите 10 години. В хода на инвентаризацията ще бъдат оценени действията на стопаните на гората – горските стопанства за извършеното в горите през последните 10 години и как проведените мероприятия са се отразили върху устойчивостта и здравословното състояние на горските фитоценози.
Периода на подготовката за инвентаризацията на горите – изготвянето и приемането на заданията за лесоустройство и провеждането на обсъждания е от изключително значение за това до колко качествени ще са бъдещите стопански планове. Тези обсъждания и дискусии са от особено значение за бъдещето на горите в Природния парк Странджа.

Като уникална горска територия, включваща уникални за България и Европа горски съобщества от реликтни растителни видове Странджанската гора има особено място в горската наука, в горската флора и фауна. Нейното устройване и инвентаризация не подлежи на шаблон с другите гори на България и това има особено значение за задълбочено обсъждане на заданията за бъдещите стопански планове.
На предвидените по Закона за горите и по Наредбата за инвентаризация на горските територии съвещания и дискусии вземат участие специалисти от Дирекцията на Природния парк заедно с ръководствата на Регионалната дирекция по горите, Държавните предприятия , Инспекцията по околна среда и други ведомства. В дискусията особено значение се отделя на правилното определяне на стопанското ползване за десетиилетието, което да бъде щадящо по редица направления на опазването на природното и културно историческо наследство в Природния парк. В хода на тези дискусии бяха приети редица предложения на Дирекцията на Парка отнасящи се за съхранението на приоритетните за опазване Източно букови и източногорунови гори със странджанска зеленика и други зимнозелени видове, на източнобуковите гори със странджанска боровинка, на странджанския дъб, единствено представен в Странджа за Европа. Обръща се специално внимание за запазване на вековните/монументални/ дървета, съхраняване на естествения характер на горите около археологически, религиозни и други атрактивни природни забележителности. Важен въпрос за Природния парк е при предвиждането на стопанската дейност в горската територия да се запази естествения характер на горите по многобройните туристически маршрути в планината.
Приетите през последните години мерки от екологичен характер предвид климатичните промени, като запазване от сеч на ивици по крайречните брегове и по горските долове, отделяне на гори във фаза на старост, забрана за интензивни видове сечи и намаляване на процентите на ползване на дървесина, повишаване възрастта на сеч на издънковите гори и други екологични действия на Горското ведомство са насочени все към запазване устойчивостта на горските екосистеми.

Независимо че Природния парк "Странджа" няма приет все още План за управление, дирекцията на Парка следи за изпълнението на основните насоки на стопанисването на горите заложени в проекта за План за управление, при изготвянето на новите планове за стопанска дейност на горските стопанства.За инвентаризацията на горите.doc