ДПП "Странджа" активно ще помага на туризма в с. Бръшлян

Днес директорът на ДПП "Странджа" инж. Стефан Златаров посети с. Бръшлян и се срещна с новоизбрания председател на местното сдружение "Дружество за защита на природното и историческото наследство в Бръшлян" Калина Неделчева. По време на срещата бяха обсъдени въпроси и проблеми, които касаят развитието на дружеството и помощта, която ръководството на дирекцията на Парка може да окаже на местната активна общност. Калина Неделчева помоли инж. Ст. Златаров за конкретна помощ при възстановяването на няколко популярни еко маршрути и параклиси в околностите на селото, тя сподели и свои идеи за стартирането на местни фестивали, които в началото да имат регионален характер.
Двете страни се разбраха да си оказват помощ при всички инициативи, които ще спомагат развитието на туризма в с.Бръшлян.

Селото е разположена в североизточната част на Странджа, в границите на Природен парк "Странджа". Намира се на 14 км от общинския град Малко Търново и на 64 км от Бургас. Не е далеч и от дивните плажове на Южното Черноморие. Празникът на селото се отбелязва в началото на м. август, в деня на Св.Пантелеймон, който е и негов патрон.
Туристите още с пристигането си в архитектурния резерват с.Бръшлян установяват, че са се озовали в едно много специално място и за тях започва една истинска среща с миналото - тесни улички, по които сякъш отекват още стъпките на някогашните моми и момци. Предоставя им се редкия шанс да видят двестагодишни селски къщи, обявени за паметници на културата. Тук ще открият и стара църква от ХVII век с килийно училище, сбирка на открито и етнографска къща, където може да се потъче на стан. Ще могат да опитат странджански зелник, баница с булгур, домашно кисело мляко и сирене.

За да заявите посещение там и сладкодумни гидове да ви разкажат интересни истории, да ви покажат странджанска седянка, да участвате в уникалния обичай Филек и още много емоционални изненади може да потърсите Калина Неделчева председател на сдружение "ДЗПИН-Бръшлян"
тел. 0887 989 686