От 25 години Странджа е официално в системата на Природните паркове у нас

В края на миналата седмица Природен парк „Странджа“ навърши 25 години от обявяването му за защитена територия.

Зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“ – Бургас едва побра гостите на празника.

Инж. Румяна Цвяткова, директор на ПП „Странджа“ поздрави всеки един от гостите.  В емоционално и вълнуващо слово, тя каза: „За ПП „Странджа“ може да се говори много. За голяма част от тук присъстващите  той е почти всичко – извор на живот, вдъхновение, работа и дом. Девствената природа на Странджа носи красота и истинска магия, затова бих искала заедно днес да се пренесем за малко в тази зелена приказка наречена СТРАНДЖА.“  В рамките на 10 минути тя припомни по интересен начин предисторията, историята и настоящето на ПП „Странджа“ и защо преди повече от 25 години ентусиасти решават тази вълшебна планина да стане защитена територия.

Инж. Тони Кръстев – директор Дирекция "Горско стопанство" към Изпълнителна агенция по горите поднесе поздравителен адрес от министър Десислава Танева – МЗХГ. Деян Стойнев гл.експерт към ИАГ  прочете поздравителния адрес на инж. Мирослав Маринов – изпълнителен директор на ИАГ. Поздравления получихме от проф.Иван Палигоров – председател на Съюза на лесовъдите в България. С прекрасни думи към домакините и гостите се обърна областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и зам.кметът на община Бургас Диана Саватева. Топли думи чухме от кмета на община Царево инж. Георги Лапчев, поздравителен адрес получихме от кмета на община Малко Търново Илиян Янчев и от Регионалния инспекторат по образование - Бургас.

За да ни поздравят бяха дошли всички бивши директори на ПП „Странджа“ – инженерите Стефан Златаров, Петко Нанчев, Владимир Димитров, Мишо Жеков, директорите на  РДГ-Бургас, инж. Мариян Костадинов и на РДГ-Сливен инж. Златка Азманова, директори и зам.директори на горски и ловни стопанства на територията на природния парк, представители на Българска Фондация Биоразнообразие/БФБ/, десети приятели и сподвижници на парковата дирекция. За да ни поздрави и да сподели нашия празник сред нас беше и Мурат Денис – директор дирекция по опазване на природните паркове в област Къркралели.

Плакети за особени заслуги бяха връчени на двама от „бащите“ на ПП „Странджа“ – Жеко Спиродонов и д-р Дико Патронов. За съжаление и двамата не успяха да присъстват по здравословни и семейни причини.  Грамоти получиха трима спомоществуватели на ППарк „Странджа“ – Сороптимист интернешънъл – клон Бургас, инж. Велчо Дамянов и Панайот Пейчев.

Предверието на залата беше украсено с 25 рисунки на Странджа на деца до 11-годишна възраст от 7 бургаски училища. Възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“ – Бургас поздравиха присъстващите с химна на Странджа планина „Ясен месец“ и химна на гората „Хубава си, моя горо“ и още песни и изпълнения на гайди, които развълнуваха всички присъстващи.

И както се полага  - на празник като 25-годишен юбилей – тортата беше венец на тържеството. Свещичките духнаха първо служителите на парковата дирекция, а втори дубъл беше направен от всички досегашни директори на ПП „Странджа“.

 

ДПП „Странджа“