/custom/data/backgrounds/page_nature6.jpg
31.05.2015

Село Кондолово

Намира се на 24 км от Царево, на пътя за гр. М. Търново, 320 м н.в.

Стари имена: Мохово, Мързево. През 1950 г. е преименувано в памет на прочутия войвода от Илинденско-Преображенското въстание Георги Кондолов.

Население: 14 жители

Кондолово е разположено на централното Босненско било, на високо и огледно място, всред вековни дъбови и букови гори със зеленика.

Североизточно от селото, в м. Влахово, има останки от малка тракийска и кьсноантична крепост - “Мързовското кале”, с площ около 1 дка и стена от ломен камък без спойка. Непосредствено до нея се намират останки от тракийско селище. Село Кондолово На отсрещния югоизточен бряг на реката са руините на друга крепост. В местността Рупите има следи от древна металургична дейност. В землището на Кондолово са известни 3 могилни некропола (в местностите Писан камък и Камила) и стар, вероятно римски, път в североизточна посока.

Счита се, че първите му заселници са бежанци от средновековната крепост Урдовиза (дн. Китен), напуснали я поради  непрестанните набези на кавказките пирати (лази) по крайбрежието.

През ХVІІІ век селото бива напълно обезлюдено от чума.

Това е едно от малкото села със запазена  типична  странджанска архитектура от средата на ХІХ век.

От възвишенията над Кондолово се откриват панорами на юг към долината на р. Велека  и на изток към вр. Голямата Папия и вр. Голеш. В близост е най-голямото находище на странджанска боровинка.

 

 

Параклиси 

“Св. Пантелеймон” – на 1 км северно от селото

“Св. Константин” – в източния  край на селото

“Св. Петка” – най-големият параклис в Странджа, построен върху основите на древна църква, на 1 км югоизточно от селото.