/custom/data/backgrounds/page_nature6.jpg
31.05.2015

Село Варвара

Разположено е на брега на Черно море в подножието на връх Папия, на 3 км в северна посока от Ахтопол и на 5 км южно от Царево.

Старо име: Вардарах

Население: 260 жители

Варвара е живописно туристическо селище, което предлага дълъг летен сезон и красиви пейзажи в околностите си.

Според древна легенда, през античността близкият, населен с гърци град Агатополис (дн. Ахтопол), често бил нападан и опожаряван от съседното тракийско племе, което било считано за  варварско. Съответно селището им било наречено Варвара.

До средата на XIX в. на мястото, където е разположено днес селото, се е намирал само малък параклис “Св. Варвара”, почитан от жителите на Царево (тогава Василико), Ахтопол, Кости и Бродилово.

След Балканските войни тук се заселват бежанци от село Ятрус в Източна Тракия. Новото село приема името на светицата-патрон на параклиса.

Поминъкът на населението е бил земеделие, въглищарство и риболов.

Доскоро рибарско село, Варвара се превръща в предпочитано място за летен отдих едва през последните десетина години. Привлича туристите с чистата си природа, кристални морски води и непосредствената близост на Странджа планина. Скалисти заливи с подводни рифове и пещери са любима място за гмуркане и подводен риболов.

През август 2006 г. е осветена новата църква “Св. Варвара”.

Селският събор е през първата седмица на септември.