Специалисти разясниха на млади лесовъди опасността от горски пожари в Странджа

Пожарите са изключително  опасни за горите. Те унищожават всичко живо в природата и затова трябва да знаем как да боравим с огън в гората и как да се борим с огнената стихия. На тази тема беше поредната среща на учениците от Горската паралелка на училището в Малко Търново с директора на ПП „Странджа” инж. Владимир Димитров и инж. Христо Михайлов – началник на РУ на ПБЗН – М.Търново. 
 
Бъдещите лесовъди бяха запознати с видовете пожари и тяхното разпространение. Показано им беше нагледно как пожара „върви” из гората. Какви са способите за ограничаване на огнената стихия.
 
Времето за тази среща не беше случайно избрано. Тя се провежда в дните преди ваканцията на учениците и летните жеги, когато опасността от пожар в горите е много голяма и като реплика на заповедна на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков за предприемане на мерки ограничаващи опасността от пожари, която е издадена на 26 март 2015 г. В заповедтта се определя и времевата рамка, в която опастостта от горски пожари е най-голяма – 1 април – 31 октомври. 
 
На територията на ПП „Странджа” преди месеци приключи  трансграничен проект „Странджа/Йълдъз е планината без пожари”, изпълнен от Регионална дирекция по горите – Бургас и горското стопанство в Къркларели. В самия край на проекта партньорите от България и Турция подписаха Меморандум за сътрудничество между горските власти и изпълнение на Стратегията за превенция и борба с горските пожари, изработена съвместно от екипи на двете държави. Документът дава предписания за превенция и борба с горските пожари на базата на анализ на съществуващите практики от двете страни на границата и набелязва приоритетите, които да осигурят баланс между трите опции: превенция, борба с пожарите и възстановяване на биоразнообразието.